Nuffnang Ads

Follower

Sunday, 5 February 2012

Acustop Cataplasma Vs Sakit Leher

Assalamualaikum semua...





Aduhai kekawan semue!


Kaktee nak kongsi satu pengalaman yang cukup tidak menyelesakan dan menyakitkn. Sakit leher dan belakang bahu. Agak teruk jugak. Masa tew hujung jari dah pon kebas2. Pastu kelam kabut jumpe doktor. Hmm dua tiga kali gak jumpa pakar dan 2 bulan plak jalani fisioterapi kat hospital kemaman.


Menurut Dr Mohd Nor pakar tulang dr Kuantan Medical Centre (KMC), kesakitan leher dan bahu adalah berpunca drp masalah tulang tengkuk yg mana berkemungkinan besar akibat drp penipisan atau kerosakan pelapik tulang tengkuk dan keadaan struktur tulang tengkuk yg bermasalah.






Kaktee baca satu artikel berkaitan sakit leher dlm BHOnline yg mengatakan masalah seperti Arthritis Degeneratif pada spina di leher (spina cervical) boleh mencengkam saraf dan menyebabkan leher dan bahu sakit. Penyakit cakera degeneratif pada bahu (cervical spondylosis) pula boleh menyebabkan sakit leher setempat yang tidak membabitkan kawasan lain. Dan inilah yg kaktee telah alaminya.

Menurut artikel itu lg, keadaan tidak normal membabitkan saraf tunjang, jantung, paru-paru dan beberapa organ abdomen juga boleh menyebabkan masalah leher dan belakang. 
Namun, apakah pilihan atau kaedah bagi mengelak kemungkinan mengalami masalah sakit leher dan bahu? 






Kunci utama dalam menjaga kesihatan belakang badan dan leher menumpu kepada tiga perkara iaitu belajar mempraktikkan postur yang baik, bijak menggunakan mekanik tubuh dengan baik ketika melakukan aktiviti seharian dan kerap bersenam (amalan senaman yang sesuai).


Kaktee nasihatkn kekawan jagalah kesihatan bermula dr skarang, bersenamlah secara konsisten. Kalu dah jd cam kaktee ni dah tak guna dah. Kaktee dah tak boleh bersenam dah, sbab bila bersenan sakit tu dtg smula. Jd kini kaktee hanya jaga postur badan dn cuba elak dr mengangkat sesuatu yg berat. 


cuba elakkn

kalu perlu, ikut cara betul

cara angkat brg yg betul

Dan satu lagi yg ingin kaktee kongsikn dgn kekawan ialah acustop cataplasma.  Mende alah ni sgt sesuai dlm kes camni. Simpanlah ia dlm first aid kat rumah. Kaktee slalu tampal pd leher dn belakang bahu ketika sakit tu dtg menyerang (biasanya selepas mengadap laptop berejam2...hehe). Namun begitu, sampai skarang sakit leher ni masih belum hilang sepenuhnya. Redha...tentu ade hikmahnya... kan? 








Jaga kesihatan diri... Daaaa!


8 comments:

m!z sy@sy@ said...

jgn angkt langsung la bnda2 berat...
bg abah,kakak n abang je yg angkt...
bhya...

vidalsisah said...

m!z sy@sy@ tq atas nasihat tu syg.

Diari Maya said...

m!z sy@sy@ doa anak utk ibu juga mujarab taw, doakn mama sentiasa sihat ya!

Warat Tee said...

In Malaysia Where can I buy this item? Pleas advice. I'm a foreigner.

vidalsisah said...

I got it at specialist. Maybe u can buy it at pharmacy or specialist hospital. Hopefully help u.

Anonymous said...

ada sapa2 nak beli acustop patch...
saya ada jual dengan harga murah...

1 pack (6pcs) just only rm18..
berminat....boleh call or sms ke 017-6492899

June said...

Ajarkan camana nak guna. Mula2 letak yg sejuk then tampalkan dgn adhesif tape tu ke

evie cendy said...

Akk msih jual acustop ni? Nk order...