Nuffnang Ads

Follower

Saturday, 3 March 2012

Kenapa Ramai Suka Coklat?






Nape ramai suke coklat aar? Sebab ianya sedap ke, atau ianya manis ke? Hanis zalikha si blogger cantik tew sgt suke coklat. Kaktee pon jg suke coklat. Kekawan suke? Hanis mkn coklat bdn tak naik, tp kalu kaktee mkn coklat sket ajer pon berat dah bekilo naik... nape ye? Lagi2 kalu coklat tew coklat bar, hata minuman coklat pon... huhuhuu...! Jeles yuu! Ko sape nk jeles hanis zalikha... hehee!




kudapan coklat dlm handbag hanis zalikha



Kaktee nk share satu artikel bekaitan ngan khasiat coklat neh terutama coklat gelap (dark chocolate). Tajuk artikel tersebut bebunyi 'Health Benefits of Eating Chocolate'. Bagus bunyinye kan? Menarik.


Ramai yg kurang tahu tentang faedah atau bahaya kesan makan coklat neh. Dari sudut kesihatan, mkn coklat adelah merujuk kpd fakta asas coklat temasuk koko dan minyak sayuran. Ini tidak merujuk kpd sweetened dairyproduct dan tindak balas artificial chocolate flavour.




mmm...lazatnyee



Coklat boleh mengawal tekanan darah. Eh ye ke? Dgn memakan dlm small amounts, bahan utama dlm coklat membantu menurunkn tekanan darah. Justeru itu jdkan kunyahan coklat sesuatu yg lazat dn menyeronokkan, terutame bg mereka yg mengalami tekanan darah tinggi dan yg ade sejarah keluarga dlm penyakit jantung. Coklat diperkaya dgn sejenis sebatian yg dikenali sbg flavonoids yg membantu menutralkan kepekatan darah dan sekaligus saluran darah menjadi luas.


Salah satu lg kebaikan memakan coklat ialah ability to induce short spurts in stamina levels. Ini kerana diketahui sebatian yg lebih kecil dipanggil epictechin yg dijumpai dlm high-grade chocolate. Sebatian ini menjadikn kesihatan kardiovaskular lebih baik dan meningkatkn kapasiti vital yg mungkin membuatkn lebih byk tenaga aktiviti fizikal.


Coklat untuk rendah kolestrol. Coklat gelap adalah ganjaran setimpal kpd kolestrol tidak baik. Ia memusnahkan jenis kolestrol buruk yg ditemui dlm arteri2 yg boleh mengakibatkn masalah jantung.








Coklat untuk ketajaman minda. Coklat adelah perangsang semulajadi kepada pengeluaran serotonin badan. Dgn lebih serotonin, mood kita ditingkatkn, kita terasa gembira dan perlahan2 menurunkan tahap stress kita. Dgn fikiran yg tenang, kita boleh berfikir dgn jelas dan menjadi lebih kreatif. Ini ialah kenapa coklat dgn sedikit perisa kafien dicadangkan kpd pelajar yg mengambil exam sbg membantu minda work sharply for a few hours. Flavonols ditemui dlm coklat ialah tinggi dlm konsentrasi dan ianya meningkatkan peredaran darah otak, contohnya di dalam dan sekeliling otak. Keadaan ini lebih baik utk membaiki dan menjana sel2 otak.


Coklat membaiki tona kulit. Coklat membantu meningkatkan tona kulit dgn melawan pengubahan warna kulit. Ini ditekankan dgn penggunaan chocolate facial wraps dan chocolate treatments yg dicadangkan kpd mereka yg berkulit kusam atau mempunyai bintik2 gelap.








Coklat juga dikatakan sbg antioksidan. Oleic acid yg terkandung dlm coklat gelap berupaya melawan kemusnahan antioksidan oleh radikal bebas. Secara tak langsung menghindari kulit drp kanser akibat radikal bebas. Coklat juga boleh mengelakkan gigi drp terkena kaviti. Kandungan coklat yg dipanggil theobromine bertindak melindungi enamel gigi. Dan bahan (theobromine) ini jugak byk terkandung dlm kebanyakan pembersih mulut kini.






Untuk itu, pilihlah coklat yg berkualiti (high-grade chocolate) dan hindari dr mengambil jenis2 coklat yg mengandungi byk bhn pemanis tiruan. Tapi satu diingatkn, jgn lupe status halalnye semase memilih high-grade chocolate tew ye.








Selamat membaca. Daaa...!!!





2 comments:

Sharinginfoz said...

memang sedap coklat tapi kena hati2 sebab sesetengah coklat yang import tak pasti kehalalannya

vidalsisah said...

itew pasai la, susah gak nak dptkn high-grade chocolate yg halal. Ingredient die plak tew ade gak dlm istilah saintifik, lagiii la kite tak faham.